Göztepe Mah. Çiftehavuzlar Tepegöz Sok. No:1 K:3 D:7 KADIKÖY
26.11.2016
18.823
Akne Rozasea

Rozase Tedavisi, Yüzün orta kısmını tutan, kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeler ile seyreden bir hastalıktır.

AKNE ROZASE

Yüzün orta kısmını tutan, kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeler ile seyreden bir hastalıktır.

Rozase oldukça yaygın bir hastalıktır. Özellikle açık tenli insanlarda görülse de koyu tenli kişilerde de görülebilir. Ortalama 30’ lu yaşlarda başlar. Rozase en çok  40-60 yaş arası dönemde görülür. Bu yaş döneminde rozase daha ağır seyredebilir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.

Rozaseli hastaların %58’ inde göz tutulumu olur. Bazen hastalık göz bulguları ile başlayabilir. Ciltte rozase başladıktan sonra da ortaya çıkabilir. Gözde ve göz kapağında iltihaplanma, yanma, batma, sulantı şikayetleri olabilir. Ciddi iltihaplanmalar olabilir. Göz doktoru tarafından takip edilmelidir. Rozase bazı kişilerde özellikle burunda yağ kanallarını genişleterek, burnun büyüyüp (rinofima) şekil değiştirmesine neden olabilir. Burnu tutan rinofima erkeklerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Rozasenin nedeni bilinmemektedir. Damarsal aşırı reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Mide hastalıkları, tansiyon, demodex (ciltte bulunan bir parazit) infeksiyonunun neden olduğu düşünülmüştür. Rozaseyi tedavi etmek amacı ile uzun süre kortizonlu kremler kullanılırsa rozase inatçı ve kalıcı hale gelebilir. Kızarıklık, kaşıntı, kırmızı döküntüler vardır. Kortizonlu krem kesildiği zaman şikayetler daha da şiddetlenir. Midede  problem yaratan Helicobacter pylori infeksiyonu akne rozaseye sıklıkla eşlik etmektedir. Ancak Helicobacter pylori’nin  etken olup olmadığı  kesinlik kazanamamıştır.

Rozase de yüzde ateş ve kızarıklık basmaları görülür. Bu şikayeti özellikle güneş, alkol, stres, sıcak içecek ve kafein içeren içeceklerle artmaktadır. Rozasenin özellikle güneş hasarı görmüş ciltlerde ortaya çıktığı saptanmıştır.

Rozase orta yaş hastalığıdır. Ancak çok genç yaşlarda da görülebilir. En çok yüzün orta kısmını tutar. Yanaklar, burun, alın ve çenede ortaya çıkar. Zaman zaman kulak arkası, boyun, sırt ve saçlı deriye uzanabilir. İlk belirtileri yüzde  kızarıklık ve ateş basmalarıdır. Zamanla kızarıklık kalıcı hale gelir. Damarlar genişleyerek kılca damarlar belirginleşir. Ayrıca bazı hastalarda kırmızı ve iltihaplı sivilcelerde olmaktadır.  Rozasede normal sivilce de görülen komedonlar yoktur. Hastaların ciltleri yağlı veya kuru olabilir.

ros1 ros2

 

Lazerle Rozase Tedavisi:

Rozasenin kızarıklığını azaltmak hastalığın gerilemesine ve tekrarlarına engel olabilir. Rozasenin şiddetinin damarsal genişleme ve ciltteki kan akımı artışı ile paralel olduğu bilinmektedir. Ayrıca lazer ve ışık tedavileri bakterileri ve iltihaplanmayı azaltarak rozase tedavisine destek olur. Rozasede damarsal lazerler kullanılır. Tedavi 2-4 hafta aralıklarla 4

-6 seans önerilir. Tedavi etkinliği genel olarak ikinci seanstan sonra görülmeye başlar. Rozasenin lazerle tedavisi tıbbi tedavilerle birlikte yapılabilir. Bu durumda çok daha iyi sonuçlar alınabilir.

Rozase tedavisinde Kullanılan Lazerler:

Nd:YAG Lazer

PDL Lazer (Pulsed Dye Lazer)

KTP Lazer

IPL

 

Sistemik Tedavi:

Şiddetli akne rozasede  antibiotikler  kullanılır. Antibiyotikler 3-6 hafta arası kullanılır Şiddetli ve tekrar eden hastalardaantibiyotiklerden sonra ağızdan  isotretionin verilebilir. Ağızdan isotretinoin normal sivilce tedavisindeki dozlarda ve sürede verilmez. Çok düşük dozlarda kısa süreli veya uzun süreli hastaya  göre ayarlama yapılır.

Haricen Uygulanan Tedavi:

Tahriş edici ürünlerden ve alkol içeren toniklerden uzak durulmalıdır.

Metronidazol içeren krem ve jeller faydalıdır. Ayrıca diğer antibiyotikleri içeren içeren krem ve jellerde faydalı olabilir. Azeleik asit  son zamanlarda akne rozase de faydalı bulunmuştur. Sülfür içeren yapma ilaçlar eski yıllarda kullanılırdı. Etkinliği düşüktür.

Rozasenin kızarıklığı için pimekrolimus, takrolimus sürme olarak kullanılabilir.

Topikal kortizonlu krem kullanımından kaçınılmalıdır. Başlangıçta iyi gelse de zaman içinde alışkanlık yapar ve rozaseyi şiddetlendirebilir. Çok özel durumlarda hekim kontrolünde kısa süreli uygulanabilir.

Genel alınacak önlemler: sıcak içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Alkol ve kafein alınmamalıdır. UVA ve UVB’ ye etkili en az 20 faktörlü  güneşten koruyucu günlük bakımda kullanılmalıdır. Yaz ayları ve güneş altında daha yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. Yüze 2-3 dakikalık  hafif masajlarda etkili olabilir.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp Hattı